jak odczytać wynik na tarczyce

  • parki narodowe 3
  • biurka meble torun
  • kurs body piercing
  • samochF3d ciEABFarowy jelcz
  • emotikony najnowsze pobierz
  • Menu

     

    Trendy « PROJEKTY KUCHNI

    Temat: @ mi się spóźnia już 2 tygodnie...
    wiesz co , ja robłam w sobotę Beta HCG wynik negatywny, bo się takiego spodziewałam, natomiast robiłam na tsh - tarczyca i coś wyszło źle, to co podejrzewałąm, nie mam okresu juz 3 tygodnie, i to pierwszy raz w życiu.W Jutro idę odczytac wynik na tarczycę i jutro jeszcze robię Prolaktynę też.A więc w ciąży nie jestem, bo wiem ze nie powinnam być i wiem ze przczyna leży w tarczycy-jestem pewna od początku.No ale co dalej? Jeśli tarczyca to co? miała z Was tak?
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,53348476,53348476,_mi_sie_spoznia_juz_2_tygodnie_.html



    Temat: Wizyta u endokrynologa
    endokrynolog to jest lekarz od hormonow - najprawdopodobniej wypyta was o rozne rzeczy tak opiasane wyzej : wage, nerwowosc (tarczyca) , nawet nawyki jedzeniowe, cykle etc i najprawdopoodbniej wysle na badania hormonow - z krwii i dopiero znich costam moze odczytac Ja poszlam do potrojnego dwojnego speccjalisty ginekologa-endokrynologa- ultrasonografisty dzieki temu mama naraz leczenie hormonow i normlany "nadzor" ginekologiczny. no i usg ... badanie. Najlepiej przygotujcie sobie listę pytań na kartce. Jeśli chodzi o tarczycę to istotne są zagadnienia dotyczące utrzymywanie wagi ciała, czy nie ma gwałtownego spadania na wadze (nadczynność), bądź bezskutecznego zrzucania zbędnych kilogramów (niedoczynność). Ważne jest czy jesteś nadpobudliwa a może nadmiernie senna, czy masz kołatania serca, czy drżą Ci dłonie, wzmożony apetyt, biegunki... Przy podejrzeniu tarczycy lepiej mieć zrobiony wynik TSH,...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,10763225,10763225,Wizyta_u_endokrynologa.html


    Temat: ciąża biochemiczna=poronienie?
    Dzięki za odpowiedź. Cień drugiej kreski pojawił się dopiero po ok. 5 -7 min., po 10 min. stała się widoczna. Nie mam zielonego pojęcia jak to zinterpretować, bo według ulotki wynik należy odczytać po 3 min., a po 15 już nie nalezy odczytywać. A co jeśli się pojawi pomiędzy 3 a 15 min.? Dlaczego to jest napisane tak nieprecyzyjnie... Lilith76 - jeżeli druga kreska pojawia się po czasie to nie musi być ciąża? Myslałam, że nie ma takiej możliwości - nie leczę się na nerki, tarczycę, nie biore żadnych leków.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,36976596,36976596,ciaza_biochemiczna_poronienie_.html


    Temat: Co mi poradzicie?
    ... się dzieje. Dlatego zamiast się zamartwiać, poszukaj normalnego lekarza, który zleci komplet badań, a potem będzie umiał odczytać wyniki i stwierdzić, co i jak.
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,28262509,28262509,Co_mi_poradzicie_.html


    Temat: TSH 3,44.Co teraz????
    Zrobisz jak uważasz ale ja miałam podobny przypadek, przy wyniku TSH 4.02 internista powiedział że wynik idealny, ale ja wtedy byłam ciemna w tym temacie i całe szczęście że koleżanka mnie namówiła i dała mi namiary na fajną endo. Oczywiście endo inaczej spojrzała na ten wynik i się okazało że max do 2. Nie powiem na forum są przypadki gdzie dziewczyny zachodzą ... się wogóle nie znają na tarczycy a normę która jest zawsze obok to sama sobie możesz odczytać że ok. Nie o to chodzi. Jeżeli wynik się już waha to ogólnie dobrze zrobić nawet usg dla samej siebie. Jak nawet zajdziesz w ciążę a tarczycy nie uregulujesz to szkoda żeby w ciąży były problemy. Dziecku się tarczyca rozwija od 3 miesiąca ciąży a...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,55587601,55587601,TSH_3_44_Co_teraz_.html


    Temat: Moja wyrzutnia z siebie...
    nie podajesz norm dla danego laboratorium. Pisałam Ci już, że moja córka ma Hashimoto? Bierze 100 mikrogram Euthyroxu dziennie. Ale ja miałam problem z tarczycą ( w kier. niedoczynności ) w ostrej fazie nawrotu. Na razie przeszło. LLDM też piszą o możliwości niedoczynności tarczycy w boreliozie. Napisz ile czasu po antybiotykach miałaś robione badania na boreliozę ? pozdrawiam Cię
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49179,78309927,78309927,Moja_wyrzutnia_z_siebie_.html


    Temat: Choroba Graves-Basedowa
    Hashimotka witam wszystkich basedowców. Zwracam się do Was z zapytaniem w sprawie koleżanki mojej córki. Może dlatego, że sama mam problemy z tarczycą wszystkich znajomych i nieznajomych obserwuję pod kątem tarczycy. ... bardzo chuda przy dość znacznym apetycie. Zaproponowałam, aby zrobiła badania. Z powodu braków finansowych wykonała - TSH, które wyniosło 1,49 przy normie 0,27 - 4,20 /to badanie potrafię odczytać/. - badanie TRAB 1,2IU/l i dalej normy N: - 1,5 wynik ujemny N: > 2,0 wynik dodatni N: 1,5 - 2,0 wynik wątpliwy. Interpretacja: ujemny. Mam teraz zasadnicze pytanie. Czy Iwona ma p/ciała TRAB czy ich nie ma. Co to znaczy wynik wątpliwy ?! Myślę, że powinna zrobić następne badania FT$ i FT#, tylko narazie nie ma kasy. Proszę - zinterpretujcie Iwony wyniki. Pozdrawiam....
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,18092431,18092431,Choroba_Graves_Basedowa.html


    Temat: Pomóżcie odczytać wyniki
    Pomóżcie odczytać wyniki Odebrałam wyniki: tsh-0,56 przy normie 0,25-4,0 ft3-2,51 4,0-8,03 ft4-13,60 9,0-20,0 Lekarz po obejrzeniu wyników przepisał mi Euthyrox 25. Mam wątpliwosci czy branie go nie spowoduje nadczynności tarczycy. Podzielcie...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,49708563,49708563,Pomozcie_odczytac_wyniki.html


    Temat: prośba o odczytanie wyników
    prośba o odczytanie wyników Witam wszystkich.Jestem 9 lat po operacji tarczycy.Zostały mi jakieś tam kikuty od tego czasu biorę eltroxin 50mg przez 5 dni i 75 mg przez dwa dni.Taką mam ... taka mała.Zrobiłam badania i oto wyniki tsh 3,356 norma 0,300-5,000 FT3 2,49 norma 1,45-3,48 FT4 1,O3 norma 0,71-1,85 Moim zdaniem są w granicach normy Lekarz rodzinny to potwierdził a waszym zdaniem...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,102598355,102598355,prosba_o_odczytanie_wynikow.html


    Temat: Historia pewnego lekarza - długaśne
    zapalenie, ale ja nie umiem go odczytać, dziś mi ten nowy lekarz pewnie powie, o czym ten wynik świadczy. Tak więc staram się jak mogę, żeby się nie dać zaskoczyć chorobie....
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81971025,81971025,Historia_pewnego_lekarza_dlugasne.html


    Temat: Jak odczytać wyniki?
    Jak odczytać wyniki? Witam szukam w sieci i nic znaleźć nie mogę. Czy ktoś mógł by mi pomóc i napisać czy wszystko ok? Moje wyniki to : TSH 2,300 0,270 -4,200 ... tarczycy (było to dekadę temu i nie pamiętam o co chodziło, badanie było robione z powodu wylewu w oku, w każdym bądź razie z tego powodu byłam w szpitalu)Mama wysłała mnie na badania bo stwierdziła że mam jakieś objawy związane z tarczycą, ja niestety nie wiem dokładnie co mama widziała we mnie dziwnego. Kiedy będę miała czas pójdę do lekarza, na razie nie mogę a mama mnie ciśnie więc jeśli ktoś by mógł to odczytać to bardzo państwa proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam Iwona
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,98851304,98851304,Jak_odczytac_wyniki_.html


    Temat: prosze o interpretacje usg
    prosze o interpretacje usg witam czy ktos moglby mi odczytac wynik usg ? platy tarczycy powiekszone, lewy plat niejednorodny z pojedynczymi litymi guzkami, njwiekszy sr. 15 mm prawy plat o v.13...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,89787520,89787520,prosze_o_interpretacje_usg.html


    Temat: uporczywy kaszel i nadczynność tarczycy
    uporczywy kaszel i nadczynność tarczycy witam wszystkich.mam kłopot i nie wiem co o tym myśleć,więc bardzo proszę jeśli ktoś potrafi mi coś podpowiedzieć to z góry dziękuję.od trzech miesięcy leczę się na gravess-basedowa (chyba źle napisałam)biorę thyrozol ale nie w tym problem bo wyniki mam już w normie chociaż dalej biorę leki.od grudnia jestem chora na gardło,mam straszny suchy kaszel,stan podgorączkowy,ból głowy,zatok ... wędrowało),najpierw otrzymałam antybiotyk toramentin*15 co 12 godz.,dwa dni po skończeniu nie było poprawy więc dostałam rouamyzin 1,5(nie wiem czy dobrze napisałam bo nie mam już opakowania a trudno mi odczytać z...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,90093581,90093581,uporczywy_kaszel_i_nadczynnosc_tarczycy.html


    Temat: Wynik usg tarczycy, prosze o pomoc w interpretacji
    Wynik usg tarczycy, prosze o pomoc w interpretacji "Prawy płat wielkości 3,48 x 2,31 x 6,26, lewy płat wielkości 1,90x2,25x4,98, cieśń ~`o,66 cm. W obu płatach wyodrebniają się zmiany normoechogenne z hypoechogennym otocz...(nie moge odczytać) z przestrzeni... (również nie mogę odczytać) w środku. Największa zmiana w prawym płacie tarczycy 2,85 x 2,43 x 3,22, w lewym płacie 0,84 x x0,61 x 0,87....
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,67145038,67145038,Wynik_usg_tarczycy_prosze_o_pomoc_w_interpretacji.html


    Temat: Czy to niedoczynność?
    Witaj Giomar Dobrze ze wydebilas to skierowanie do endo. Wlasnie Twoje wyniki nie sa w normie. Masz bardzo niski (na dolnej granicy normy) poziom hormonow tarczycy i masz prawo sie bardzo zle czuc. Wlasnie przy subklinicznej niedoczynnosci wychodza takie wyniki, a czuc sie mozna jak zbity pies. Oczywiscie ze nie leczy sie po objawach, ale odczytac wyniki to lekarz powinien umiec. Powinnas jeszcze zrobic przeciwciala i USG tarczycy. Trzymam za Ciebie kciuki zeby ten lekarz umial odczytac wyniki. Pozdrawiam Rosteda
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,52039372,52039372,Czy_to_niedoczynnosc_.html


    Temat: jak rozpoznac fibromialgię, czy to bardzo trudne?
    ... odczytać Twoje wyniki. Pzdr Tess
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73160853,73160853,jak_rozpoznac_fibromialgie_czy_to_bardzo_trudne_.html


    Temat: czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tydzien
    niebiesko.zielona napisała: > Czy mam powtorzyc TSH na za tydzien? nie, to teraz zbyteczne. przedstawione przez Ciebie wyniki i samopoczucie to typowe hashi. > .. > nie bede przeklinac ale nie znajduje lepszych slow na opisanie tego > jak teraz sie czuje wiecc poprzestane na samych wynikach.. Musisz poszukać endo, który wie co to hashi. W/g wielu lekarzy Twoje wyniki są w normie. Obawiam się, że możesz wyjść z gab. lek. bez recepty na tyroksynę. Nie poddawaj się i walcz o siebie. Po opanowaniu szaleństw tarczycy z n/chorobą żyje się przyzwoicie. Naucz się odczytywać wysyłane sygnały przez tarczycę i będzie dobrze. aaaaa i witaj w klubie. Pzdr Tess
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91555867,91555867,czy_mam_Hashi_nie_wiem_od_2mcy_a_endo_za_tydzien.html


    Temat: Witam,jestem nowa,prosze o interpretacje wynikow
    Dziekuje za odpowiedz. Niestety nie.I mam dzisiaj podly nastroj.Ale nie poddaje sie,nie ten to nastepny. A na wizycie powiedziala mi,ze duzo moich objawow wskazuje na tarczyce,ale moje wyniki krwi sa dobre,usg tez jest dobre.Przepisala mi na poprawe koncentracji body max i gingkofar.Kazala mi zrobic badania krwi morfologia,zelazo w sur,wapn w sur i cos tam jeszcze,nie umiem tego odczytac. Morfologie mialam niedawno robione i wszystko ok,oprocz cholesterolu,jest podwyzszony do 242.Mowilam o skapych miesiaczkach,o niskim cisnieniu,ale patrzyla tylko na wyniki krwi. Bede jeszcze 3 tyg w polsce i musze dostac sie do dobrego endo.Co mam...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98332507,98332507,Witam_jestem_nowa_prosze_o_interpretacje_wynikow.html


    Temat: mam duży problem...
    diabelka1 napisała: > > Pytałam się kilka razy pani doktor czy aby na pewno powinnam > odstawić tyroksynę. powiedziała, że z tym wynikiem, każdy lekarz by > mi to powiedział. trudno ... Przy hashimoto żadna tarczyca nie wróci do swojej prawidłowej pracy, ona została zniszczona przez p/ciała. Jak może być zdrowa? Pytanie za 100 punktów. Jutro zrobię badania i zobaczymy. w > sumie 3 dni nie brałam leku i dodatkowo ostatnie dwa tylko połowę > dawki. zobaczymy co z wynikami, Po kilku dniach zmiany dawki nie oczekuj zmiany wyników, to niemożliwe. Dopiero po 4-6 tygodniach będziesz mogła sprawdzić, a napewno organizm będzie dawał Ci sygnały o tym. Warunek, to czy umiesz odczytywać objawy złej pracy tarczycy. Czy teraz odczuwasz nadczynność? Masz jej jakieś objawy?
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88973211,88973211,mam_duzy_problem_.html


    Temat: Subkliniczna niedoczynność tarczycy. Hashimoto?
    Nie mogę tych wyników badań u Ciebie zrozumieć do końca.. Mogłabyś napisać, ile wyniosło TSH u Ciebie? 100? Mniej niż 100? A norma laboratorim dla ft3 to od 1.8 czy do ... konieczne jest usg tarczycy. Widać na nim proces zapalny. Hashimoto to nic innego niż autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, czyli organizm produkuje przeciwciała przeciw tarczycy (ATG i ATPO - czasem oba te rodzaje, czesem tylko jedne z nich), te przeciwciała niszczą tarczyce, powodują w niej przewlekły stan zapalny i nad- lub niedoczyność tego gruczołu. Puchnięcie kolan to nie wiem, czy ma coś wspólnego z tarczycą, ale czasem do hashimoto dochodzi reumatoidalne zapalenie stawów, które też ma chyba autoimmunologiczne podłoże - może to to.. Nie bierz sobie moich słów za bardzo do serca, bo tak sobie ... pojęcia co do pochodzenia gorączki. Może ktoś z większym stażem forumowym się wypowie. Niepokojący jest ten skok tsh, jeśli dobrze odczytałam Twoje wyniki. Jak się czujesz po tam czybkim zwiększeniu euthyroxu?...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,89184187,89184187,Subkliniczna_niedoczynnosc_tarczycy_Hashimoto_.html


    Temat: lekarz nie widzi wskazań do "leczenia"
    Witaj Ciotkafelicja Dlaczego masz szukac lekarza poza granicami Polski? Mysle ze jak poszukasz to znajdziesz takiego co bedzie umial dobrze odczytac Twoje wyniki i uwierzy w to ze masz dolegliwosci o ktorych piszesz wyzej. W Polsce tez mozna znalezc dobrego lekarza. Przeciez juz przed trzema laty lekarz powiedzial Ci ze masz zapalenie tarczycy (tylko jakie - immunologiczne?) i wtedy przeciwciala byly juz podwyzszone. Obecnie masz podwyzszone TPO i to ponad 20-krotnie. Twoje wyniki w przeliczeniu na procenty: fT4 - 1,09 = 33,33% (zrobilas blad przy liczeniu) fT3 - 2,44 = 48,77% Nie sa one bardzo zle, ale jednak fT4 jest nieco obnizone. Zrob moze jeszcze u doswiadczonego endokrynologa nowe USG tarczycy zeby zobaczyc jak ona teraz wyglada. Albo odczekaj do momentu jak bedziesz sie bardzo zle czula i wtedy powtorz badanie krwi (TSH, fT3 i fT4. Z tymi wynikami do innego endokrynologa na konsultacje i zrobienie USG (lacznie z dokladnymi pomiarami tarczycy). U mnie od...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,66270267,66270267,lekarz_nie_widzi_wskazan_do_leczenia_.html


    Temat: JAK SIĘ LECZYCIE- PRYWATNIE CZY NA NFZ???
    Prywatnie. Lekarz z NFZ przyjmował mnie co kilka miesięcy (np. musiałam odczekać 3 miesiące pomiędzy wizytą na której dostałam skierowanie na badania, a wizytą na której lekarz miał odczytać wyniki) a do tego się okazało, że pan endo (spec od tarczycy) nie rozpoznał typowych objawów hashi, tsh ok.4 uznał za niezłe, nie kazał badać przeciwciał i jeszcze wysłał mnie na badanie do...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,61560786,61560786,JAK_SIE_LECZYCIE_PRYWATNIE_CZY_NA_NFZ_.html


    Temat: Poważny problem z koncentracją, nie wiem co robić
    > teoretycznie przy badaniach TSH > mieszcze się w normie Nie znam się na tym dobrze, ale wiem, ze wyniki mogą być w normie, a tarczyca moze być poważnie chora. Najlepiej wykonać TSH FT3 i FT4, trzeba też umieć odczytać wynik, bo to, iż nie przekracza norm nie znaczy, zę z tarczycą wszystko ok. Kiedy ostatnio miałeś badania? Wróc po przekaz na badania, jak nie dostaniesz na wszystkie trzy wartości zrób sobie prywatnie. Tarczyca lubi płatać figle i z np. niedoczynności przechodzić w nadczynność. Trudno się ją leczy, trzeba to umieć. Trzymam kciuki...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,106993662,106993662,Powazny_problem_z_koncentracja_nie_wiem_co_robic.html


    Temat: tarczyca!
    Basia, Nie martw sie - czasami to zajmuje troche czasu (latwo sie mowi . Zeby byc spokojniejsza zbadaj tarczyce. Sama sie jednak martwie (kota mozna dostac! ). Ja mam dzisiaj wizyte z moja endykrynolog - ma mi odczytac moje wyniki, ktore jak juz wiem sa fatalne. Bianka - dzieki za mile slowa pociechy. Pozdrawiam Anna
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,27483138,27483138,tarczyca_.html


    Temat: Odebrałam TSH, pomóżcie odczytać wynik
    Odebrałam TSH, pomóżcie odczytać wynik 1,240 to chyba w normie? Nie mam nadczynności ani niedoczynności, ale czy to oznacza że wszystko jest ok z tarczycą czy muszę mimo to zrobić badania...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39386,47873073,47873073,Odebralam_TSH_pomozcie_odczytac_wynik.html


    Temat: Pomoc w odczytaniu wyników.
    ... mam ogromną tą tarczycę, wygląda to okropnie!!!! Znowu kluska w gardle...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104666194,104666194,Pomoc_w_odczytaniu_wynikow_.html


    Temat: Co będzie u mnie przyczyną nadczynności?
    ... iść ostatnio do lekarki a wcześniej po zobaczeniu wyników powiedziała że będziemy schodzić z leku. Zrobiłem usg tarczycy i wyszło niejednorodne echo - hypoechoegniczna (czy jakos tak, nie mogę odczytać). W...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,102303326,102303326,Co_bedzie_u_mnie_przyczyna_nadczynnosci_.html


    Temat: Wynik biopsji - jak to odczytać?
    Wynik biopsji - jak to odczytać? Pisałam już o sobie nie raz ale napiszę ponownie żeby sytuację jasno przedstawić. Jakieś 3 miesiące temu miałam zdiagnozowaną chorobę de Quervaina, czyli podostre zapalenie tarczycy. Miałam nadczynność, która (nie leczona - brałam tylko leki przeciwzapalnymi i Propranolol) szybko przeszła w dużą niedoczynność (TSH ok 40), jak to przy zapaleniach. Objawy podostrego zapalenia były nietypowe: niskie OB, niebolesność dotykowa tarczycy (boli mnie ona tylko samoistnie), jednak na podostre zapalenie wskazywało to, że miałam stany podgorączkowe, powiększone węzły chłonne i objawy jak przy grypie. No i jeszcze 1 nietypowa dla Quervaina rzecz: anty-TPO>1000. Endo powiedział, że przeciwciała wskazują prawdopodobnie na to, że na przewlekłe zapalenie autoimmunologiczne, które miałam już wcześniej, nałożyło mi się odwirusowe zapalenie tarczycy. Biopsja miała potwierdzić/zaprzeczyć (na 100%) czy mam Hashimoto. Wizyta dopiero 10. lipca, a ja nie umiem odczytać wyniku biopsji. Wy się tu znacie - czy Waszym zdaniem wynik ten wskazuje na Hashimoto? Czy wyklucza tę chorobę? Oto wynik: "W nadesłanych 4 rozmazach stwierdza się komórki limfoidalne, gniazda i grupy tyreocytów, histiocyty, erytrocyty." Dodam, że niedoczynność b. szybko mi się cofa (a biorę tylko 12,5mg Letroxu i to po śniadaniu, bo na czczo mi szkodził). Moje dzisiejsze wyniki hormonów: FT3 = 5.23 (norma 4.00-8.30) FT4 = 11.39 (norma 9.00-20.00) TSH = 12.26 (norma 0.25-5.00) (niecałe 2 tygodnie...
    Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81344887,81344887,Wynik_biopsji_jak_to_odczytac_.html



    Designed by Finerdesign.com